Woensdag Goslar

30 juli 2025 - Goslar, Duitsland

De beker uit Goslar had Auke gekocht toen hij in Goslar was (jaartal?). Dat is nu dus opgelost.

In Goslar hebben we een kaart gekocht met drie verschillende wandelroutes waarvan we besloten twee te gaan lopen.  Zonder kaart en toeristische routes ga je toch dingen missen. Of ben je bang dingen te gaan missen. Ik wel.

Goslar is ook weer een juweeltje van een stad. Quedlinburg bestond voornamelijk uit vakwerkhuizen, Goslar, en dan de Altstadt, bestaat deels uit vakwerkhuizen. Maar heel veel huizen zijn met een gevel bekleedt met leistenen. Dak en gevel zijn dan voorzien van de antraciet-grijze leistenen. Het ziet er net wat chiquer uit dan Quedlinburg. Ook net iets ruimer opgezet volgens mij.

Goslar is al in de middeleeuwen een grote stad en ook zeker een belangrijke stad, getuige de aanwezigheid van een Palts die er nu bijna 1000 jaar staat. In de eerste 200 jaar vonden er ook Rijksdagen plaats en de laatste koning die van de Palts gebruik maakte was de Roomse koning Willem II van Holland. Dat was een koning die als voorganger Floris IV had en als opvolger Floris V. Ken je geschiedenis.

Goslar was een stad die z'n geld verdiende met de handel in grondstoffen. Al in de Romeinse tijd werd hier metaal uit de grond gehaald. Maar nadat de problemen met wateroverlast rond 1460 waren opgelost, ging het economisch voorspoedig. Maar zoals in die tijd wel vaker waren er wat oorlogen en twisten over rechten etc. en Goslar verloor alle rechten over de mijnen. En toen in de dertigjarige oorlog de stad ook nog werd bezet door de Zweden was het wel een beetje uit met de pret en ging het verder bergafwaarts. Pas halverwege de 19-de eeuw kwam er weer wat schwung omdat er een kuuroord kwam en er werd een nieuwe ertsader gevonden.  Ik hoorde van zilver, koper, ijzer en lood, maar sluit goud ook niet uit.

Wegens zijn verleden als keizerstad was Goslar voor de Nazi's erg gewild in hun propaganda. De aanwezigheid van metalen was voor de Nazi's tevens een reden om hun oog op Goslar te laten vallen. Gelukkig is het bijna onbeschadigd uit de oorlog gekomen.

Alles, of veel in Goslar heeft dan ook iets te maken met die mijnbouw. Het riviertje bijvoorbeeld die door de stad stroomt heet Abzucht (afvoer) omdat het stroompje het water afvoert dat uit de mijnen komt ten zuiden van de stad.

Het was een mooie dag met ik geloof 1 bui toen we die niet konden gebruiken. Op de camping hebben we op afstand de kleinste tent. Heel zielig, ook omdat de temperaturen niet zomers zijn.

Morgen gaan we de mijnbouw eens bekijken.

1. H.J.:
    2 augustus 2025
    In het Nederland regent het deze zomer ook regelmatig. In Hoevelaken is het tussen de buien door, dus het grootste deel van de dag, aangenaam. Onze tent is daarintegen wel groot dus ben ik mij wat minder bewust van het leven buiten.

Dank weer voor je verhaal, door je verhaal denk ik aan rivieren en stromen die wij nu minder waarderen dan vroeger. Vroeger levensaders, natuurlijke barrière en soms zelfs heilig verklaard.