Dinsdag Dresden

22 juli 2025 - Hohnstein, Duitsland

We hebben Dresden wat verkend aan de hand van de kaart van de hop-on hop-off bus. Het is allemaal goed te belopen op een paar dingen na die iets verder van het centrum liggen. Maar we hoeven ook niet alles te zien.

Dresden heeft in het laatste oorlogsjaar een nogal dramatische februari maand meegemaakt. De geallieerden hebben geprobeerd door middel van brandbommen een vuurstorm te veroorzaken in de stad. Drie nachten lang bombardeerden ze de stad waarbij meer dan 70% van de stad werd vernietigd.

En dat zie je. Er is wel veel terug gebouwd van de paleizen en kerken. Heel ruim opgezet met grote pleinen en brede straten. Of het voor de oorlog ook al zo ruim was opgezet weet ik niet. De herbouw duurde best wel lang want in 1994 begonnen ze pas met de Frauenkirche. In de DDR-tijd had het waarschijnlijk ook geen prioriteit.

Wat ik dus wel een beetje mis in Dresden zijn de kleine straatjes en steegjes. Omdat het ook wel het Florence aan de Elbe werd genoemd, ga je Dresden vergelijken met Florence. Maar Florence wint het wel. Dresden mist de gezelligheid

Bijzonderheden: wat ik al vermelde over de oude gebouwen, de kerken en paleizen. Die staan allemaal wel in de gidsen en allemaal op loopafstand. Daarnaast naar de Volkswagen fabriek geweest waar de assemblage van de electrische auto's plaatsvindt. Kun je gewoon naar binnen en alles is glas zodat je ook alles kunt zien. Ook op loopafstand! De molkerei van Pfund moet je zien van binnen. Heel bijzondere inrichting met heel veel tegels, ook op het plafond. En we zijn in een steegje/ hofje geweest met bijzondere gevels. Dit was in de kunsthofpassage, net als de Molkerei aan de noordkant van de Elbe.

Aan het einde van de middag zijn we vertrokken naar Hohnstein. We zitten nu midden in Saksisch Zwitserland. Jaren geleden wilden we hier al naar toe voor een meerdaagse wandeltocht over de Malerweg. Nu zien we wel wat we gaan doen.

1. H.J.:
    22 juli 2025
    Van het Hilton naar de tent. Dank voor je verhaal Klaas.
  2. Daphne Kortekaas:
    23 juli 2025
    Prettige vakantie!
  3. Jantine:
    23 juli 2025
    Heb even gegoogled naar Saksisch Zwitserland. Wordt Eldorado voor wandelaars genoemd. Ben benieuwd of jullie aan wandelen toekomen én of het inderdaad zo mooi is. Hoop dat het droog is!