Zaterdag

26 juli 2025 - Hohendubrau, Duitsland

Het weer in Duitsland is niet om over naar huis te schrijven; gelukkig zaten we tot gisteravond in de droge hoek. Maar gisteravond hebben we dus wel een flinke bui op ons dak gehad. Een hok op camping speciaal voor mensen met kleine tentjes bood soelaas, vooral als er spelletjes gespeeld moeten worden.

Vanochtend een natte tent in de auto gelegd en op naar de volgende camping in Thräna. Ik denk dat we om half twaalf daar alles weer opgezet hadden. Daarna door naar Görlitz, een stad in tweeën gedeeld door de rivier de Neisse, waarbij het westelijke deel in Duitsland ligt en het oostelijk deel in Polen. Zgorzelec heet dat deel.

Tussen 1815 en 1945 lag de hele stad op Duits grondgebied in Silezië. Toen na de ondergang van nazi-Duitsland de Duitse gebiedsdelen ten Oosten van de rivieren Oder en Neisse aan Polen toegewezen werden, kwam ook het oostelijke stadsdeel onder Pools beheer en werd het de naam Zgorzelec. De Duitse bevolking werd vrijwel geheel uit het oostelijke stadsdeel verdreven naar de westoever van de rivier de Neisse.

En die Duitsers hebben uiteindelijk wel het beste stuk; het Poolse deel stelt niet veel voor.

Görlitz stikt van de monumentale gebouwen. Zelf zeggen ze dat er wel 4000 staan. Ik geloof het graag . De stad lag op een kruispunt van handelswegen. Volgens mij was textiel een winstgevende zaak. Hierdoor ontstonden de typische koopmanshuizen met daarachter binnenplaatsen. Soms kun je daar een kijkje nemen als er een winkeltje of restaurant in is gevestigd. Klassieke straten met mooie gebouwen uit diverse tijdperken van Gotiek tot Barok en Renaissance tot Jugendstil die goed onderhouden zijn, brede wegen en een ruime opzet.  Met natuurlijk de winkelketens die je overal tegenkomt maar ook veel winkels met een uniek aanbod.

En, waar ze trots op zijn is dat de stad ook wel Görliwood worden genoemd. Op het affiche van the Grand Budapest Hotel staat het gemeentehuis en de film speelde zich oa af in het Kaufhaus.

Goed, het was weer een mooie dag. En als je in de buurt bent, dan moet je ook even naar Görlitz. En check dan even de fluisterboog.