Wist je dat....

13 augustus 2015

Nu is het tijd voor een aantal echte feiten over Maleisië.

Maleisië bestaat uit twee delen: Malakka of West-Maleisië en Oost-Maleisië. Wij waren in West-Maleisië. In Maleisië wonen ongeveer 30 miljoen mensen waarvan 25 miljoen in West-Maleisië. Maleisië is ongeveer 8 maal zo groot als Nederland. West-Maleisië is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland.

Watskeburt

Het schiereiland Malakka (West-Maleisië) ontwikkelde zich als een voornaam Zuidoost-Aziatisch handelscentrum, toen de handel tussen China en India door de drukke Straat Malakka toenam. De islam arriveerde in de 14e eeuw, gevolgd door Europese handelslieden in de 16e eeuw, waarna de Portugezen, Nederlanders en Britten achtereenvolgend de Straat Malakka domineerden. De voetsporen van de Nederlanders zijn terug te vinden in de stad Malakka en ook op het eiland Penang (Georgetown)

De Britse kroonkolonie werd in 1826 opgericht en in de jaren tot 1867 vergrootten de Britten hun controle over de rest van het schiereiland. Na de Japanse bezetting tijdens Wereldoorlog II groeide het streven naar onafhankelijkheid onder het volk, tezamen met een communistische opstand. Nog steeds schijnen er querillas te zitten rond de grens met Thailand. Het schiereiland werd in 1957 onafhankelijk onder de naam 'Federatie van Malaya', waar de haven van Singapore geen deel van uitmaakte.

Een nieuwe federatie met de naam Maleisië werd in 1963 opgericht door het samengaan van Maleisië, Singapore, en de Oost-Maleisische staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo. De vroegere jaren werden gedwarsboomd door pogingen van Indonesië om Maleisië te overheersen, Filipijnse aanspraken op Sabah, en de uiteindelijke afscheiding van Singapore in 1965.

Bevolking

Er zijn 3 bevolkingsgroepen: de Maleiers, de Chinezen en de Indiërs. De Maleiers hebben een voorkeurspositie. Zo kan het staatshoofd en de premier alleen een Maleier zijn. De Chinezen zitten vooral in de handel en de industrie.

Taal

De verschillende etnische groeperingen spreken hun eigen talen. Zo beheersen de Chinese Maleisiërs verschillende Chinese talen en de Indiase Maleisiërs spreken voornamelijk Tamil. Ondanks pogingen van de regering Bahasa Malaysia te propageren is Engels de meest gebruikte taal in de handel, het onderwijs en de rechtspraak.

Godsdienst

De grondwet van Maleisië geeft de islam (60% is islamitisch) een voorkeurspositie: het staatshoofd is tevens islamitisch godsdienstig leider. Islamitisch godsdienstonderricht is verplicht in de staatsscholen. Moslims hebben een eigen stelsel van rechtspraak en betalen speciale belastingen zoals bijvoorbeeld de zakaat. De Chinezen zijn aanhangers van het confucianisme, het boeddhisme of taoïsme, terwijl de meeste Indiërs hindoes zijn. Ruim 9% van de bevolking is christen. De stammen op Sarawak en Sabah hangen vooral animistische religies aan.

Koning

De Koningen van Maleisië worden gekozen voor termijnen van vijf jaren uit de negen sultans van de staten van het schiereiland Malakka

Recht

Maleisië heeft twee parallelle systemen van rechtspraak: civiel recht en islamitisch recht, gebaseerd op de sharia. Zo zijn bijvoorbeeld seksuele gemeenschap tussen ongehuwde personen en de consumptie van alcohol verboden en komen lijfstraffen als stokslagen voor. Het islamitisch recht geldt in theorie echter alleen voor moslims en het merendeel van de uitspraken gaat over familiezaken.

Economie

Dankzij tin en rubber heeft Maleisië een grote economische groei gekend na WO2.

De belangrijkste producten van de mijnbouw zijn nu bauxiet, goud, ijzer en mangaan. De tinmijnbouw is niet langer rendabel en wordt uitsluitend in West-Maleisië beoefend. Ook wordt er koper gedolven en zijn er off-shore grote olie- en gasvoorraden.

Keuken

De Maleisische keuken is zeer gevarieerd door de verschillende etnische achtergronden van de bevolking. Het heeft gerechten met zoete, zure, hete en bittere smaken. Veel gerechten hebben een basis van rijst met kip, vis, garnalen, rund-, lams-, geiten- en varkensvlees. Varkensvlees is verboden voor moslims, maar wordt wel gebruikt in de Chinese gerechten en kan verkregen worden op Chinese markten en is niet bij wet verboden. Er worden diverse specerijen gebruikt. Bijzonder is de Nonya-keuken een mengeling van Chinees, Maleis en de Zuid-Indiase keuken.